Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/detbedstejegved.dk/public_html/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 77
Sprøde og luftige boller // nem opskrift på italienske boller - det bedste jeg ved ...
brød diy jeg anbefaler mad

Sprøde og luftige boller // nem opskrift på italienske boller

luftige-ciabatta-bollersprøde-bollermanitoba-boller

Hvem drømmer ikke om, at bage lækre sprøde og luftige boller i eget køkken? Enhver med respekt for køkkenet, vil elske at sætte tænderne i disse smagfulde boller med knasende skorpe.

De er super nemme at bage, og kræver blot fire ingredienser og lidt tid på hånden. Opskriften giver 12-15 boller, som er perfekte til både brunch, madpakke og tapas.Ideen til disse boller stammer fra Youtube videoen nederst i indlægget. Jeg har dog eksperimenteret lidt med noget andet mel, for at få en bedre krumme i brødet. Det får jeg med Manitoba mel, og derfor får I min version her.
OBS! En røremaskine er nødvendig til at bage bollerne. Eller også skal man være i ualmindelig god træning for at kunne tæske denne dej. ;)

20 g gær
5 dl lunkent vand
2-3 tsk salt
500g Manitoba mel (eller alm. hvedemel hvis du lige har det ved hånden – Manitoba giver dog en anden krumme)

Gæret smuldres i en skål, og røres ud med lunkent vand. Tilsæt salt og mel, og rør godt sammen til en jævn konsistens. Lad dejen trække i 10 min.

Herefter ælter du dejen ved fuld hastighed med den flade krog til køkkenmaskinen. Altså den man bruger til fars mm. Kør med fuld hastighed til dejen nærmest kravler op af krogen. Skift nu til dejkrogen, og kør igen med fuld hastighed. Dejen er færdig, når den slipper skålens kanter. Det tager lidt tid, men hav tålmodighed – det lønner sig i sidste ende. ;)

Når dejen er færdig, skal der film over skålens kant, og den skal nu hæve lunt i 3 timer. Efter 2,5 time tænder du ovnen på max varme – altså gerne 300 grader hvis muligt. Sæt en bageplade ind, og lad den varme op på samme tid.

Note: Jeg bager bollerne på mit Bagestål*, som jeg varmer op sammen med ovnen. For at få Bagestålet til at varme hurtigere op, kan man sætte den på grillfunktion – bare husk at slå den over på varmluft inden bollerne kommer i. ;) Du behøver ikke et Bagestål, men man kan bage mange lækre og sprøde ting på det – bl.a. pizzaer, så du vil ikke fortryde købet.

Efter tre timer hælder du dejen ud på et meldrysset bord. Den er lækker boblende og man kan næsten smage bollerne allerede. Drys dejen med mel, og skær den ud i passende stykker med en dejskraber.

Læg bollerne på bagepapir og bag dem i ca. 15 min på den varme bageplade.

God fornøjelse! :)

* = affiliatelink

Vil du se mere af det bedste jeg ved? Følg bloggen på Facebook, Bloglovin og Instagram.

You Might Also Like

40 Kommentarer

  • Reply
    Marina / cand.mor
    januar 25, 2016 at 7:30 am

    De ser helt professionelle ud! :)

  • Reply
    32 års fødselsdag med tebirkes, pavlova og grillede pizzaer - det bedste jeg ved ...
    juni 18, 2016 at 9:04 pm

    […] dag har vi fejret Pierre med skønsang, gaver og lækkert mad. Til morgenmad fik vi italienske boller bagt med Manitoba og maltmel, som jeg bagte kl. 01 i nat. Typisk mig at starte sent på sådan et […]

  • Reply
    Lene
    juni 19, 2016 at 5:59 pm

    Bagte disse lækre boller i går, og de blev præcis lige så flotte som på billedet, og de smagte bare SÅ godt, både lune, kolde og idag. Jeg lavede halvdelen af dejen til 1 flutes. Flad som en pandekage inden det kom i ovnen, men færdigbagte ligner det et ciabatta brød. Jeg har dog lige et par spørgsmål. Kan dejen laves dagen i forvejen og så evt. Stå i køleskabet? Bager du bollerne midt i ovnen? Det gjorde jeg, og de fik en fin mørk farve, men blev ikke SÅ sprøde. Det mel du skriver Manitoba, hvordan gør det brødet anderledes, og hvor køber du det?

    • Reply
      Tine
      juni 20, 2016 at 8:45 pm

      Hej Lene,

      Dejligt at høre du kan bruge opskriften. :)

      Du kan sagtens lade dejen hæve natten over i køleskabet. Så skal du bare bruge ca. 15g gær i stedet. Og ja, jeg bager bollerne midt i ovnen. De bliver altid knasende sprøde her hos mig. Sørger du for at sætte ovnen på max temperatur og varme den op min. en halv time før?

      Manitoba mel kan købes mange steder efterhånden. Netto og Rema 1000 er begyndt at have det som spotvare ind imellem. I sidste uge købte jeg 2 kg Manitoba fra Finax til 15,- i Rema.
      Manitoba mel har et højt indhold af gluten, som gør dejen mere elastisk. Det får en super lækker krumme med sprød skorpe. Vil anbefale dig at prøve det af. :)

  • Reply
    Grillet grøntsagssuppe med bacon og cremefraiche - det bedste jeg ved ...
    juni 26, 2016 at 8:51 pm

    […] menuen, spiste løs af denne grillede grøntsagssuppe, og synes den var rigtig lækker. Jeg bagte italienske boller i morges, så der både var lidt at snacke i løbet af dagen og en til suppen, hvor de passede […]

  • Reply
    Kim Jensen
    april 11, 2017 at 7:51 pm

    Hej
    Helt suveræne boller. De bedste jeg har bagt.
    Tak for opskriften!!
    Kim

  • Reply
    Martin h
    juli 8, 2017 at 3:42 pm

    Hej super indlæg jeg har lige været i Italien og vi købte manitoba 5kg for 35kr det er simpelthen rigtig godt mel.

    • Reply
      Tine
      august 7, 2017 at 8:01 pm

      Hej Martin,

      Det var godt nok billigt – fedt! Manitoba er bare rigtig lækkert mel.

  • Reply
    Laila Kristensen
    august 16, 2017 at 7:53 am

    Du har ovn varmen på 300 grader. skruer du ned for varmen når boller kommer ind i ovnen

    • Reply
      Tine
      august 16, 2017 at 8:29 am

      Hej Laila,

      Nej, de skal bages ved samme temperatur. God fornøjelse :)

  • Reply
    Mark
    august 22, 2017 at 9:56 am

    500 g mel og 5 dl vand. Uanset hvor længe min kraftige røremaskine kører, slipper dejen ikke bunden. Har kørt i 25 minutter, og dejen havde stadig konsistens som vælling. Nogen forslag? Har forsøgt flere gange og er hver gang endt op med at tilsætte en hel del mere mel. Og får så fine boller, men uden de dejlige lufthuller…

    • Reply
      Tine
      august 22, 2017 at 10:53 am

      Hej Mark,

      Det lyder mystisk, at dejen stadig har konsistens som vælling efter 25 min. Jeg tænker umiddelbart, at din røremaskine måske ikke tæsker dejen så kraftigt og derfor “blot” skal have lidt længere tid. Man kan nemlig sagtens tænke at den ikke vil samle sig, men det kommer lige pludseligt. Så mit forslag må være at du prøver at køre lidt længere med maskinen næste gang, så du også får de lækre lufthuller.

      Rigtig god fornøjelse :)

  • Reply
    isabella Irming
    august 22, 2017 at 6:07 pm

    Bruger du varmluft eller alm. Ovn når du bage brødet? :-)

    • Reply
      Tine
      august 22, 2017 at 6:08 pm

      Hej Isabella,

      Jeg bruger varmluft :)

    • Reply
      Gitte Jørgensen
      oktober 9, 2017 at 5:55 pm

      Tænker det er varmluften der giver sprødheden. Glæder mig til at afprøve dem

  • Reply
    Christina
    oktober 13, 2017 at 3:40 pm

    Hejsa.
    Min ovn kan kun gå op til 250 grader. Tror du det går an.
    Hilsen Christina

    • Reply
      Tine
      oktober 13, 2017 at 6:06 pm

      Hej Christina,
      Jeg synes det er et forsøg værd :)

  • Reply
    Pia
    oktober 14, 2017 at 9:45 pm

    Har du afprøvet med bagesten? Eller fungerer det bedst med alm bageplade?
    Mvh Pia

    • Reply
      Tine
      oktober 15, 2017 at 6:25 pm

      Hej Pia,

      Ja, det har jeg og resultatet er rigtig fint. Dog fungerer det også fint med alm. bageplade. Jeg ønsker mig dog et bagestål som dette: http://www.bagestaalet.dk – det tror jeg giver det ultimativt bedste resultat.

      Bedste hilsner,

      Tine

  • Reply
    Tine
    november 16, 2017 at 1:45 pm

    Hej
    Kan man bage bollerne som flütes? Er der i såfald noget jeg skal være opmærksom på?

    • Reply
      Tine
      november 16, 2017 at 2:26 pm

      Hej Tine,

      Ja, det kan du godt. Dog bruger jeg altid flutesform til det. Men foretrækker faktisk at bage dem som små kuvertbrød fremfor flutes.

      God fornøjelse :)

  • Reply
    Ulla
    januar 7, 2018 at 2:58 pm

    Hej Tine… fantastiske boller… nogle gange giver jeg 50-75 g mere mel og cirka 100 g revet gulerød… Det er altså et lækkert alternativ 🖒🖒

    • Reply
      Tine
      januar 10, 2018 at 8:34 am

      Hej Ulla,
      Dejligt at høre du kan bruge opskriften. Det lyder lækkert med gulerod også. Tak for tippet :)

    • Reply
      Anja
      juni 20, 2018 at 9:10 am

      Hvornår kommer gulerødderne så i? :)

  • Reply
    Michael
    januar 10, 2018 at 7:25 am

    Hej Tine

    Kan man erstatte gær med surdej?

    • Reply
      Tine
      januar 10, 2018 at 8:34 am

      Hej Michael,
      Det har jeg desværre ingen erfaring med. Men tænker man skal passe på den ikke bliver mere våd end den er.
      Giv gerne en melding hvis du gør forsøget :)

  • Reply
    Michael Madsen
    januar 13, 2018 at 1:09 pm

    Hej Tine

    Gjorde forsøget i går, startede med at tage 3 spiseskefulde vand fra fra de 500ml, og erstattede det med 3 spiseskefulde surdej (Meyers opskrift) bruget gik fra 20g gær til 10g gær, og fulgte ellers opskriften.
    Lod det hæve koldt i soveværelset natten over ca. 9 timer (der var ikke tid til mere) og så 1 time på køkkengulvet, hvor der er gulvvarme. Nu har jeg ikke prøvet din opskrift, men kun lavede dem denne ene gang, så kan ikke sammenligne med dine boller, men de her blev også rigtig gode… kan anbefales.
    Prøver selvfølgelig også din, kun med gær.
    Tak for en god opskrift

    Bh. Michael

    • Reply
      Tine
      januar 15, 2018 at 9:16 pm

      Hej Michael,

      Dejligt at høre du havde succes med surdej. Kan godt forestille mig de blev gode.
      Jeg har ikke haft held med surdej tidligere, men nu må jeg vist kaste mig over projektet igen. :)
      Dog har jeg eksperimenteret lidt med meltypen Panifico som er en surdejsmel. Det kan også anbefales.

      Tak fordi du tog dig tiden til en tilbagemelding :)

      Bedste hilsner,

      Tine

  • Reply
    Kamilla
    januar 15, 2018 at 10:08 am

    Hej Tine, har du prøvet at erstatte noget af melet med en grovere meltype? I så fald, hvilken er bedst? De ser SÅ lækre ud, men vil gerne prøve en grovere variant.

    • Reply
      Tine
      januar 15, 2018 at 9:22 pm

      Hej Kamilla,

      Her i familien spiser vi primært groft brød, men lige disse lyse Manitoba boller spiser vi med glæde som de er. Der er bare nogle fine ting man ikke skal gøre grove. ;) Men med udgangspunkt i fremgangsmåde tænker jeg sagtens du kan lave en grovere variant. Hører meget gerne fra dig, hvis du får succes med det. :)

      Bedste hilsner,

      Tine

      • Reply
        Kamilla
        januar 16, 2018 at 7:48 am

        Hej Tine,
        jeg tager dig på ordet og prøver uden grovere mel. Det må jeg gøre med andet brød så :-)
        Mvh, Kamilla

  • Reply
    Michael Madsen
    januar 18, 2018 at 5:50 pm

    Hej Tine

    Har søgt alle steder, men har ikke kunne finde Panifico mel..

    Hvor har du fundet det …??

    Bh. Michael

  • Reply
    Kamilla
    januar 26, 2018 at 12:48 pm

    Hej Tine,
    jeg fik også sådan en grødmasse, når jeg bruger 500 gram mel. Nu har jeg lige set videoen og han bruger 5 dl vand og 9 dl mel. Det lyder så også bare af rigtig meget.
    What to do?
    Mvh, Kamilla

    • Reply
      Tine
      januar 26, 2018 at 1:03 pm

      Hej Kamilla,

      Du skal lade dejen køre længere, så den samler sig. Jeg bruger aldrig mere end de 500g mel. :)

      • Reply
        Kamilla
        januar 26, 2018 at 1:20 pm

        Tak for hurtigt svar. Den kører as we speak og jeg lader den køre :-)
        God weekend.
        Mvh, Kamilla

  • Reply
    Malene
    februar 9, 2018 at 9:30 am

    Hej Tine,

    Til info har jeg haft succes med at gøre bollerne grove. Jeg blandede både noget grahamsmel og groft rugmel i. De blev lige så luftige, som de plejer at blive. Så det kan i hvert fald lade sig gøre! :-)

    Mvh Malene

  • Reply
    Simone Ebersbach
    februar 18, 2018 at 2:07 pm

    Nem opkrift, som smager dejligt. Lige et tip!

    Denne dej fungerer også virkelig godt, hvis man ønsker sprød, tynd og lækre pizzabunde.

    • Reply
      Simone Ebersbach
      februar 18, 2018 at 2:08 pm

      Retter lige mine mange stavefejl – det gik for stærkt!

      Opskrift*

      Sprøde og tynde*

      God søndag!

  • Reply
    Susanne Dahl
    juni 10, 2019 at 2:07 pm

    De bedste boller EVER :-)
    Masser af smag.
    Super nemt og billigt

  • Reply
    Else C Persson
    august 12, 2019 at 11:50 am

    De bedste boller jeg har smagt i mange år. De høstede store roser, både fra mand og gæster.

Skriv et svar